Císařská návštěva v Kaplici

Před 275 lety v roce 1732 se na cestě z Prahy do Lince zastavil v Kaplici na nocleh císař Karel VI. Se svým početným doprovodem se ubytoval v horních místnostech panského pivovaru na Bělidle. Pro tak velký počet strávníků se vařil pokrm na nádvoří pivovaru. Přitom bylo spotřebováno neuvěřitelné množství potravin a surovin.


V hraběcím buquoyském archivu se zachoval výčet všech položek, který byly určeny k přípravě večeře a snídaně Jeho Milosti císaře a jeho doprovodu.

Bylo to: 18 kusů dunajských kaprů, 135 liber obyčejného kapra, 63 liber sušené tresky, 84 liber štiky, 18 liber sivena alpského, 8 kusů úhoře, 6 kusů mníka jednovousého, 4 a půl mázu mřenek, 2 mázy vranek, 34 liber jiné ryby, 20 kusů želv, 350 raků, 50 kusů žab, 20 krocanů, 28 husí, 50 kachen, 72 kapounů, 18 slepic, 359 kuřat, 15 jehňat, 15 selat, 9 ročních telat, 40 liber přepuštěného omastku, 44 liber másla, 500 vajec, 22 osmin mouky, 12 mázů mléka, 4 mázy smetany, 4 osminy ovoce na ozdobu tabule, 60 kusů kuchyňského ovoce, 5 svazků kapusty, 5 svazků petržele, 30 svazků bylinek, 20 svazků pažitky, 4 svazky celeru, 4 košíky šťovíku, 36 kusů artičoků, 30 kusů květáku, 2 svazky řípy, 3 svazky špenátu, 30 svazků cibule a česneku, 3 koše okurek, 5 košů salátu, 12 svazků černé ředkve, půl vědra kysaného zelí, 3 bečky soli, 4 vědra ledu, 3 sáhy tvrdého dřeva a 10 puten uhlí. Na dodávce potřebných poživatin a použitém materiálu se podílelo též Novohradské panství.

Jaké druhy jídla se vařily a v jakém množství bohužel nevíme. Podle těchto údajů můžeme usuzovat, že v té době musel být personálně císařský dvůr velmi rozsáhlý.

Autor: Václav Hajer | Zveřejněno: 1.4.2015 - 00:00 | Zhlédnuto: 1264x