Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Judista Ondřej Svoboda

získal juniorský titul mistra republiky. V neděli 23. 4. 2017 se do Hranic sjela republiková judistická špička. V tamní sportovní hale Naparia se uskutečnilo letošní Mistrovství České republiky juniorů a juniorek.


Judista Ondřej Svoboda
Libor Štěpánek 7.6.2017 3902x Ze sportu

Startovalo 154 závodníků a závodnic z 54 klubů. Hmotnostní kategorie do 73 kg byla, co do počtu, nejobsazenější. Prezentací prošlo 29 závodníků, mezi nimi také vyšebrodský Ondřej Svoboda, člen SK Kaplice. Na základě dosavadních výsledků byl Ondřej nasazen do turnajového pavouka jako trojka. Po třech vyhraných utkání hladce postoupil mezi čtyři semifinalisty, čímž splnil svou roli spolufavorita. Zde ho čekal souboj s velkým „ES“. Na tatami se postavil proti současné jedničce Adamovi Bydžovskému, který v letošní sezóně prokázal dobrou výkonnost na juniorských evropských pohárech v Řecku a Itálii, kde shodně obsadil bodovaná 7. místa. „Ondra začal opatrně, byl pozorný v soubojích o úchop a hlídal soupeřovo akce. Určitě ale nebyl ten, který by řídil tempo utkání, proto byl také dvakrát napomínán za neaktivní judo.

V druhé polovině se vše otočilo, Ondra pomalu přebíral akti-vitu, stupňoval tempo a jeho akce byly pro soupeře nebezpečné. O postupu do finále rozhodl v prodloužení, kdy svého soupeře hodil chvatem O-soto-gari“, zhodnotil důle-žitý zápas trenér kaplického juda Libor Štěpánek. Obdobný průběh mělo také finále s Václavem Žemlou (USK Praha), který v druhém semifinále přešel přes Peška. O tom, že Svoboda získá zlato, rozhodl až v Golden Score. Nekompromisně nastoupil do chvatu O-uchi-gari, skóroval a získal potřebné body pro ukončení zápasu. Pak už jeho radost z premiérového titulu mohla propuknout naplno.

Foto Miroslav Petřík

Libor Štěpánek, SK Kaplice judo