Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Kaplický Ušák

Velká chovatelská výstava se v městském parku v Kaplici konala letos poprvé. S chovateli jsme jako KIC spolupracovali již mnohokrát v předchozích letech a díky této spolupráci tvořila výstava drobného hospodářského zvířectva pravidelně součást Kaplických slavností.


Kaplický Ušák
KIC Kaplice 25.10.2018 4403x Tradiční akce

V roce 2018 ale chovatelé z kaplického regionu dostali poprvé samostatný prostor. 19. a 20. října park hostil nejen chovatele a společnosti či organizace, spojené s chovatelstvím či zemědělstvím, ale také více jak 500 hospodářských zvířat ať už těch drobného vzrůstu jako jsou různé druhy králíků, drůbeže, holubů a exotických papoušků, tak i zvířat jako kráva s teletem, plemenný býk, ovce, kozy a oslíci. 

Cílem této výstavy bylo nejen přiblížit široké veřejnosti chov hospodářských zvířat, ale také soutěž, ve které se hodnotí čistokrevné chovy. Ukázky zájmové činnosti, kdy se představuje pestrost plemen králíků, drůbeže a holubů. Pohled na králíčky (ať už obří plemena nebo zakrslá) potěšila oko každého malého návštěvníka a nejen jeho. Zajímavé bylo sledovat tyto hebké ušáky při přeskakování překážkové dráhy tzv. Králičím hopu, kdy se na trať krom králíků na vodítku srdnatě pustil i nespoutaný bílý králíček a při posledních překážkách už pomýšlel na větší výpravu, na níž by se vydal po parku... :-) 

Rybáři z Kaplice si připravili pro děti soutěž v lovu na plavanou v místním jezírku, pstruhaři a rybáři z Nových Hradů zas expozici různých druhů ryb či drůbeže. Organizací se zde představilo mnohem více a díky nim všem byla procházka po podzimním parku opravdu pestrá. 

Návštěvnost se za oba dny ustálila na úctyhodném čísle 2.500 návštěvníků. 

 
Moc děkujeme všem, kteří se na akci podíleli:
Kučera zemědělská (příprava zemědělské expozice, výstava hospodářských zvířat - ovce, kráva s telátkem a plemenný býk, a pak především pravý hovězí guláš a ochutnávka tataráku), Český svaz chovatelů Střítež, Rybářství Nové Hrady, Pstruhařství Kaplice, ČRS + místní organizace (uspořádání rybářské soutěže), Mladí myslivci z Jihu (stezka pro děti), Lesy ČR, Kynologický klub Kaplice, AGRO Svoboda, Chutná hezky jihočesky, Český svaz včelařů, Křepelky Kaplice, Bažantnice Kaplice, Gymnázium a učiliště Kaplice, Bauernöpl František, Easybox GmbH, Fried s.r.o., JafHolz spol s.r.o. Vodňany, Prokešová Gabriela, pedikúra, Samyco – Rudolf Houfek, Stachema CZ s.r.o., VELIMPEX les s.r.o., VELIMPEX s.r.o. dřevovýroba, Vlásek Vrastislav – prodej krmiv, ZEMOS Zubčice spol. s.r.o., ADM Mašl, ZD Netřebice, Zelený les, BBO FINECOLOR s.r.o., Bujanovský spolek starých traktorů a rodina Bártů, Město Kaplice.