Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Kapličtí judisté bodovali

Duben 2016. Seriál evropského poháru kadetů pokračoval turnajem v Teplicích, kterého se zúčastnilo rekordních 734 judistů a judistek z 29 zemí.


Kapličtí judisté bodovali
Libor Štěpánek 31.5.2016 3958x Ze sportu

Přestože do Teplic přicestovalo mnoho silných týmů, čeští fanoušci juda očekávali, že někdo z členů našeho národního týmu se probojuje do soubojů o medaile.

V sobotním programu měli kapličtí v nabité mezinárodní konkurenci hned tři zástupce, a sice Petra Zacha (60 kg), Ondřeje Svobodu (66 kg) a Renatu Zachovou (52 kg).V neděli pak ještě startoval v kategorii do 73 kg Jan Houska, který je v současné době členem JC Plzeň.

Petr Zach / 60 kg / 63 závodníků  

Petr se od tréninkového kempu v Nymburku pral hlavně se zraněným tříslem a těsně před turnajem nebylo vůbec jasné, zda bude startovat. Nakonec na domácí tatami nastoupil, ale jeho tréninkový výpadek byl víc než znatelný. Po prohře s rumunským závodníkem turnaj pro něj předčasně skončil.

Renata Zachová / 52 kg / 55 závodnic

Díky výsledkům na Cadet Europen Judo Cup ve Španělsku a Turecku byla Renata do turnajového pavouka nasazena jako osmá nejlepší závodnice. Po volném lose v prvním kole prošla až do samotného finále s čistým štítem, když její soupeřky nedokázaly ani v jednom případě skórovat. Ve finále proti Lea Markloff (GER) skórovala s krásně provedeným chvatem Uchi-mata a ujala se vedení v zápase. Soustředěným výkonem dokázala toto vedení udržet a před domácím publikem zvítězit a vybojovat tak svou první zlatou medaili na Evropském poháru. Navíc se stala vůbec první českou dívkou, která teplický turnaj se zápasovou bilancí 5 výher ovládla.

Ondřej Svoboda / 66 kg / 61 závodníků

Ondřej musí v letošní sezóně v rámci národního týmu bojovat o každou nominaci. V této kategorii je hned několik adeptů na reprezentační kimono. Na domácí půdě mu vyšel silně obsazený turnaj v Olomouci a na mistrovství České republiky juniorů bral bronz, ale v zahraničí to pořád nebylo ono. Na Evropském poháru v Záhřebu vypadl v úvodním kole a v německých Brémách skončil se zápasovou bilancí 1 vítězství a 1 prohra. Doma v Teplicích to chtěl prolomit a zajistit si pro zbytek sezóny post národní jedničky. To se mu povedlo, když turnajovým pavoukem postupně přešel přes nepříjemného Lubyanka (UKR), Görnera (GER), Nerpela (HUN) a Fernanda (POR) až do semifinále. Zde nestačil na pozdějšího vítěze Galaktionovse (LAT) a bylo jasné, že ve finálovém bloku půjde o bronz s Fatiyevem (AZE). Ve vypjatém utkání udělali oba borci několik chyb, ale z vítězství a zisku bronzové medaile se radoval náš závodník. Vůbec poprvé tak Ondřej vystoupil na stupně vítězů v rámci evropské tour a výrazně se posunul k účasti na červnovém mistrovství Evropy, které se bude konat ve Finsku.

Hodnocení trenéra a turnajové vítězky

„To, že český národní tým, v tak silném turnaji jako Teplice jsou, získal dva cenné kovy, je pro české judo skvělá věc. V minulých letech tomu tak vždy nebylo. Mě osobně to těší o to víc, že bronz a zlato vybojovali právě kapličtí judisté Renata a Ondřej. Na tomto úspěchu má nemalou zásluhu osobní trenér Jirka Štěpán, který dělá ve své tréninkové skupině velmi dobrou práci, judem žije a svým svěřencům se věnuje naplno. To se odráží na výkonech na tatami a bylo jen otázkou času, kdy úspěch přijde. Stupně vítězů jsou pro něj tou nejlepší odměnou. Po těchto výsledcích si oba výrazně polepší ve světovém žebříčku. Renata se určitě posune do TOP10 a Ondra vyskočí někam kolem první třicítky. U Renaty tento posun navíc znamená, že bude na červnovém mistrovství Evropy v turnajovém pavouku nasazena a bude mít velkou šanci bojovat o jednu z medailí“, řekl trenér SK Kaplice-judo Libor Štěpánek.

„Vloni jsem tady v Teplicích byla poražena v druhém kole, ale pak jsem se rozhodla něco změnit. Slíbila jsem si, že v příštím roce to musí být lepší“, řekla po turnaji zlatá Zachová. Společně s mým současným trenérem Jiřím Štěpánem jsme se rozhodli ke změně v tréninku. Trenér se mnou pracoval opravdu tvrdě a za to bych mu chtěla poděkovat. Na začátku letošní sezóny pro mne a naší tréninkovou skupinu zajistil přípravný kemp v Kosově. Zde jsem trénovala více než týden s mým idolem Maljindou Kelmendi, dvojnásobnou mistryní světa. Ona je neuvěřitelně silná a zkušená. Po takové zkušenosti pro mě začaly být mé zápasy nějak jednodušší a těžká dřina se začala vyplácet. Ve Španělsku jsem získala bronz a v Turecku jsem se umístila pátá. Hodně práce jsem také udělala v rámci tréninkového kempu EJU OTC „Going for Gold“ v Nymburku, kde jsem absolvovala spoustu randori s nejlepšími ženami světa“, vzpomínala Zachová a dodává. „Před turnajem jsem byla docela nervózní a první zápas byl pro mě tím nejtěžším. Ale podařilo se mi dvakrát skórovat a zápas jsem dovedla až do vítězného konce. Potom jsem si začala být jistá a můj osobní chvat Uchi-mata, ve všech dalších zápasech, začal fungovat velmi dobře a já jsem pokaždé skórovala. Když jsem se v polovině finálového utkání ujala vedení, byla jsem si docela jistá, že zápas vyhraju, což se také povedlo a já jsem za to moc a moc ráda. Chtěla bych také poděkovat fanouškům, po celou dobu turnaje byli opravdu fantastičtí a hodně mě podporovali.“

Libor Štěpánek, SK Kaplice judo, foto Miroslav Petřík