Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Když ve sklepní Galerii strašilo...

Na sklonku roku 2018 opanovaly sklepní prostory Galerie Krampus démonické osobnosti, pocházející tentokrát z českého (a slovenského) prostředí. Hlavní postavou výstavy byl sice transylvánský hrabě Dracula, ale krom něj jsme se mohli seznámit s temnou a ponurou a krvavou historií některých postav českého a uherského království.


Když ve sklepní Galerii strašilo...
KIC Kaplice 11.1.2019 4145x Výstavy

Výstava Dracula a ti druzí zde byla v k vidění od 1. listopadu 2018 do 9. ledna 2019. Tato putovní výstava představila upíry a krvelačné osobnosti smyšlené i skutečné už na asi osmi místech v České republice. Obvykle bývá součástí hradní či zámecké expozice. U nás v Kaplici bylo potřeba sejít s veškerou odvahou do podzemních prostor sklepů bývalého středověkého pivovaru. Atmosféra místa výrazně přispívala ke strašidelnému zážitku a leckterým návštěvníkům zde jezdil mráz po zádech a překonávali lehký strach. Krom stylizovaných scén s výpravnými kostýmy a rekvizitami se s největším ohlasem setkávaly "živé" pohyblivé obrazy. Krásné olejomalby zámecké dámy, hraběte a malé slečny ožívaly, když kolem nich návštěvníci procházeli a komunikovali s nimi... Některé lekačky končily i výkřikem diváků. 

Účelem ale nebylo jen vyděsit a zároveň pobavit, ale také poučit o lidské krutosti, i o pověrčivosti lidí a vnímání nadpřirozeného světa a jeho pochopení a bránění se před vším čemu nerozumíme ... 

Ač se to bude zdát neuvěřitelné, je to tak: výstavu navštívilo přesně 1000 návštěvníků. Je to svým způsobem magické zaokrouhlené číslo. Krom této zvláštní náhody jsme se ale dole ve sklepích občas setkali i s dalšími tajemnými jevy... jako jsou sami od sebe se zhasínající a rozsvicující světla, bouchnutí uzavřených dveří, vrzání prázdných schodů, spouštění se obrazů reagujících na pohyb ač dole nikdo nebyl ... ale jak jinak, vždyť jsme přece na strašidelné výstavě a tohle k tomu patří :-)