Kultura pro mládež v Kaplici

Chybí v Kaplici kultura pro mládež a mladé? Občas se setkáváme s tímto názorem, že se v našem městě nepořádá téměř nic pro mládež, pro věkovou kategorii náctiletých. Naší snahou je nabízet kulturní vyžití Kapličákům napříč celým věkovým spektrem.


Kultura pro mládež v Kaplici
KIC Kaplice 8.1.2018 3618x Zprávy

Od kulturních programů pro seniory, střední generaci (divadla, cestovatelské besedy, koncerty, plesy), akce pro širokou veřejnost (tradiční programy v průběhu celého roku jako je Masopust, Pálení čarodějnic, Advent na náměstí, Kolem kolem Kaplicka), ale i pro děti (divadélka, karnevaly, dětská promítání, dětský program slavností). Akce cílené na mládež, či na mladé v našem repertoáru také nechybí. Letos se poprvé v městském parku konal hudební festival Sucháčfest, v minulých letech zde probíhal Kaplický šokec, na Kaplických slavnostech pamatujeme na mladé při výběru hudebníků a kapel či doprovodném programu s kaskadéry apod. Krampus show, která se v Kaplici poprvé objevila v roce 2012, nebyla přímo cílena na mládež, ale právě mládež vždy tvořila podstatnou část publika. Do kulturního domu se po asi roční pauze vrací éra diskoték, které bychom rádi obohatili o vystupování raperů a kapel pro mládež. V březnu příštího roku se mohou místní těšit na koncert Tomáše Kluse. Dvakrát do roka přivítáme v kulturním domě některého z bavičů (tento rok zde vystoupila např. Partička, příští rok jsme pozvali vždy vyprodaného Zdeňka Izera).

Programová skladba kina je na mládež zaměřená poměrně silně. Ať už tu budeme mluvit o oblíbených 3D filmech, akčních snímcích, fantasy filmech, komediích či pohádkách.

Všechny výše zmíněné akce lze zhodnotit z pohledu návštěvnosti (a to i včetně diváků z řad mládeže) velmi pozitivně. Naopak ne zcela ideální zkušenost jsme učinili s pořádáním koncertů, navazujících na studentské majálesy. Jedinou výjimkou byl beznadějně vyprodaný koncert skupiny Mandrage, ale jakýkoliv další koncert uspořádaný v rámci Majálesu končil návštěvnickým fiaskem. A to i přesto, že byly pozvány prověřené a zajímavé kapely.

Následující rozšíření nabídky KIC Kaplice jako aktivity pro mladé lidi se sice přímo mládeže netýká, ale už si získalo na oblibě a tou nabídkou je půjčování elektroskútrů (příp. elektrokol), ale zvláště na jízdy na skútrech slyší mladí a hojně tuto možnost přes léto využívají. Elektroskútry KIC Kaplice půjčuje díky spolupráci s E.ON.

Jistě bychom ocenili návrhy a nápady, co by se v Kaplici mládeži líbilo. Co se týká výše vstupného a případných možností akcí bez vstupného, to už je otázka složitější.  Relativně velké množství z ročního objemu kulturních akcí (zvláště ty masové akce pro širokou veřejnost) dotuje město prostřednictvím rozpočtu KIC, ale zakoupené programy jako jsou divadelní představení, koncerty, náplňové programy plesů a diskoték, filmová představení, už není možné hradit z omezeného rozpočtu. Většinou je ale realita taková, že na tyto pořady stále musí určitou částí přispět krom diváků i KIC (potažmo město).

Dále se na všechny těšíme…                              team KIC Kaplice