Majáles 2015

Dne 30. 4. 2015 jsem se v 11 hodin s ostatními členy studentské posádky z Gymnázia, Obchodní akademie a Středního odborného učiliště v Kaplici, vydala na cestu kolem světa. A věru bylo se na co dívat!


Majáles 2015
Klára Korbelová, G, SOŠE a SOU Kaplice 25.5.2015 5018x Reportáže

Start naší dobrodružné cesty započal v dalekých končinách u budovy kaplického gymnázia a obchodní akademie. Odtud se vydaly národy z Číny, Norska, Bavorska, Benátek a dokonce i Afriky a jiných zajímavých zemí směrem k místním školám, aby ukázali svým kamarádům, jak i takové malé městečko jako Kaplice dokáže být multikulturní. Převážně hluční Afričané vzbuzovali úsměvy v dětských tvářích. Dále průvod procházel okolo školek, odkud už se ubíral směrem k náměstí – našemu společnému táboru.

Tam se lidé mohli pokochat národními i bojovými tanci, náboženskými rituály nebo originálními představeními – například v podobě napínavého hokejového zápasu.

V čele hodnotící poroty, která měla za úkol určit krále a královnu majálesu z řad studentů, tři vítězné třídy a masku nejlepšího kantora, stál král národů Libor Lukš, velitelka studentské posádky Marta Caisová a její věrná pobočnice Jiřina Staňková. Zatímco dávali hlavy dohromady, národy se spřátelily a zkrátily si čas tančením.

Při vyhlášení i Jamajčanům a jiným teplokrevným národům napětím ztuhla krev v žilách. Na třetím místě se umístili Vikingové z třídy tercie, druzí byli afričtí domorodci až z daleké kvinty a titul nejlepší třídy získali Bavoři ze sexty. Královnou majálesu se stala půvabná africká domorodkyně Gabriela Danielová a titulem krále majálesu se může pyšnit Bavor jak vyšitý – Jakub Ottenschläger. Z učitelských řad zvítězila Jaroslava Dánová v překrásných šatech až z Benátek.

Zpět k našim dalekým končinám jsme se vydali už každý sám – alespoň já však s úsměvem na tváři a pocitem, že i lidé z různých koutů světa a doby si mohou porozumět a vytvořit průvod, jaký svět ještě neviděl a nejspíš už nikdy neuvidí!