Masopust 2019

Za mrazivého sobotního dopoledne 23. února 2019 prošel částí centra města průvod koledníků a masopustních maškar. Letos se poprvé v Kaplici představili malí koledníci, kteří doprovodili dospělé mládence. Krom maškar se blýskli se svými křesacími zbraněmi, šavlemi a ukázkami vojenské drezúry i vojáci "z období napoleonských válek".


Masopust 2019
23.2.2019 3567x Tradiční akce

Zabijačkové pochutiny jako jelita, jitrnice, tlačenky, koblihy či staročeské polévky, servírované přímo z polní kuchyně, připravili žáci a zaněstnanci střední školy G, SOŠE a SOU Kaplice pod patronací společnosti Kučera zemědělská. 

Tři dny před začátkem 40ti denního půstu (doba předvelikonoční) udržovali lidé obyčej Masopustu. Byly to poslední dny, kdy si do sytosti užívali zábavy, tance a dobrého jídla. Vyvrcholením masopustu byl průvod maškar, různé taškařice; muzika vyhrávala do tance a koledníci navštěvovali každý dům v obci, kde škádlili hospodáře a hospodyni, pohoštěni koblihami, ale především pálenkou a podobnými moky na zahřátí, obdarováni výslužkou dotancovali až na večerní veselici. Ta obvykle končila půlnočním odsouzením a zastřelením masopusta Baccha, někde pohřbením basy. Půlnocí musela zábava skončit, hudba umlknout, protože lidé věřili, že budou-li po půlnoci tancovat, objeví se mezi nimi sám ďábel, oblečený jako cizinec…