Nová rozhledna na Hradišťském vrchu

V sobotu 23. března 2019 byla na Hradišťském vrchu u města Kaplice slavnostně otevřena nová rozhledna. Kaplice tak získává další turistickou atrakci, která by měla do regionu přilákat návštěvníky, kteří doposud mohli spatřit krajinu Novohradských hor pouze z rozhledny na Slabošovce a Kraví hoře.


Nová rozhledna na Hradišťském vrchu
25.3.2019 3910x Zprávy

Stavba rozhledny byla realizována díky podpoře Svazku měst a obcí Pomalší, který pomohl získat asi devítimilionovou dotaci z projektu česko-rakouské spolupráce ATCZ 41GrenzRad. Stavba vysoká asi 30 metrů má přispět k rozvoji turismu v novohradském podhůří, zvýšit návštěvnost města Kaplice i samotného regionu Novohradsko-Doudlebsko. 

Rozhledna stojí ve výšce 780 metrů nad mořem. Její půdorys odkazuje na tvar pětilisté růže ve znaku šlechtického rodu Rožmberků. Autorem projektu rozhledny je brněnský architekt Pavel Jura, který se snažil respektovat genius loci Hradišťského vrchu s ohledem na historii místa spojenou s Kelty a Rožumberky. Konstrukce stavby kombinuje modřínové dřevo a ocelové pozinkované prvky.

ROZHLEDNA JE OTEVŘENA CELOROČNĚ S VOLNÝM PŘÍSTUPEM (uzavřena by byla v případě velmi nepříznivých klimatických podmínek na omezenou dobu, či v době revizí) 

Žádáme návštěvníky o dodržování provozního řadu rozhledny.  

Foto: KIC Kaplice a Pavel Pelikán

 

Odkaz na komentář k rozhledně - starosta obce Mgr. Pavel Talíř, zde: 

https://www.youtube.com/watch?v=-3hnbeXi65E

 

Napsali o nás: https://www.budejckadrbna.cz/z-kraje/ceskokrumlovsko/23206-u-kaplice-dnes-otevreli-novou-rozhlednu-za-dvanact-milionu-korun.html?fbclid=IwAR1F1454qRlpjbe84dzmBESg_rglnmdP6XKBOvRWzgd0zzkUgUqUAhy6-Fo

https://www.denik.cz/cestovani/nova-rozhledna-uz-stoji-ale-na-otevreni-jeste-ceka-20181208.html

https://regiony.rozhlas.cz/hradistsky-vrch-u-kaplice-zdobi-zbrusu-nova-rozhledna-jeji-vzhled-odkazuje-na-7895034

 

 

 


    RETRO diskotéka

    RETRO diskotéka

    V sobotu 28.9.2019 zazněly v kulturním domě Kaplice hity 60 - 90 let. Nejen DJ Fanny to na RETRO ...

    Zprávy