Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pojďte s námi do Betléma ...

V těchto předvánočních dnech můžete v kaplické Galerii Krampus navštívit výstavu uměleckých lidových betlémů. Betlémy nám zapůjčilo Muzeum Jindřichohradecka, které je proslulé mechanickými Krýzovými jesličkami. Krýzovy jesličky jsou největším mechanickým betlémem na světě.


Pojďte s námi do Betléma ...
KIC Kaplice 5.12.2019 3300x Výstavy

KIC Kaplice s Muzeem Jindřichohradecka spolupracovalo už v roce 2015, kdy jsme od nich měli zapůjčenou první kolekci lidových betlémů. V tomto roce vystavujeme v Galerii novou kolekci starodávných i novějších betlémů. Nejstarším betlémem je betlém Jana Krýzy s alšovskými papírovými figurkami z roku 1940. Tento betlém už pamatuje mnoho Vánoc. 

Můžete zde vidět dva bezmála třímetrové betlémy. Jedním z nich je reliéfní betlém vyřezávaný do lipového dřeva, jehož autorem je Roman Galek, výrazná osobnost českého řezbářského betlémařského umění. A druhým keramický betlém Bohumila Housky, českobudějovického malíře a keramika. Tento rozložitý hliněný betlém představuje mnoho staročeských řemesel, muzikanty, koledníky, scénu se zabijačkou, ale také exotická zvířata z pouštních krajin... 

Tři desítky betlémů rozličných velikostí, například betlémů v oříšku či v mušli, a vyrobených z mnohdy až překvapivých materiálů můžete v Galerii Krampus navštívit až do 6. ledna 2020.