Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pomoc mláďatům

Pomoc volně žijícím živočichům a jejich mláďatům. V těchto měsících zvířata v přírodě začínají rodit svá mláďata, která pro své přežití potřebují klid, stejně tak jejich rodiče, aby se o ně mohli postarat.


Pomoc mláďatům
Mgr. Veronika Królová, Ph.D. 27.3.2018 3386x Zprávy

Bohužel velmi častým důvodem příjmu mláďat do záchranných stanic je neznalost a snaha pomoci tam, kde není potřeba. Mláďata, která lidé seberou z přírody a donesou do záchranné stanice, mají jen nízké šance na přežití. Proto z přírody neodebíráme mláďata zajíců, srnčí, jelení, daňčí a mufloní zvěře, pokud nejsou prokazatelně zraněná, osiřelá nebo někde neuvízla. Jejich matka bývá většinou někde poblíž. Například zaječice zanechávají svá mláďata o samotě a vracejí se k nim pouze, aby je nakojila, takže mláďata tráví většinu času o samotě. Zajíčci potřebují lidskou pomoc jen tehdy, pokud jejich vlastní matka uhyne nebo pokud je napadne predátor a jsou zranění. Po kontaktu s člověkem by zajíčci v přírodě nepřežili, stejně tak třeba i srnčata. Takového mláděte se nedotýkáme a nenecháváme ho ani očichat psem. Osiřelé mládě pobíhá zmateně, může běhat za lidmi i psy, jelikož je hladové, hlasitě píská, nebo je velmi slabé a leží na boku.Ptačí mláďata, která jsou neopeřená, sedí na zemi a pískají, lidskou pomoc také potřebují. Ptáčat se již dotknout můžeme.

Pokud najdete v přírodě opuštěné či zraněné mládě, ale také dospělé jedince, u kterých se domníváte, že není vše v pořádku a nevíte si rady, je možné do mobilních telefonů stáhnout aplikaci Zvíře v nouzi, která na základě vaší GPS pozice vyhledá záchrannou stanici, v jejíž působnosti se nacházíte a do které je možné se dovolat stisknutím tlačítka "Volat pomoc".  Aplikace zobrazuje záchranné stanice podle vzdálenosti od polohy telefonu s tím, že spádová stanice je označena červeným domečkem (ne vždy je spádová stanice ta nejbližší). V aplikaci lze také nalézt základní desatero, jak zacházet s nalezeným zvířetem. Pokud vyrazíte do přírody i se svým čtyřnohým kamarádem, mějte ho na vodítku a nepouštějte vaše psy na volno mimo tomu určené prostory. Jsou tím ohrožena nejenom mláďata, ale i vaši psi, jelikož nikdy nevíte, zda je divoké zvíře zdravé a například divoké prase může svá mláďata velmi intenzivně bránit. To může mít pro vás i vašeho psa fatální následky.

Zapamatujte si proto, že pomoc potřebují jen viditelně zraněná, zesláblá, promoklá či jinak nezvykle se chovající zvířata.