Rallye Český Krumlov 2015 v Kaplici

22. a 23. května se na jihu Čech jako každý rok konalo Rallye Český Krumlov. Letos již 43. ročník.


Rallye Český Krumlov 2015 v Kaplici
Ondřej Nový 8.7.2015 4134x Reportáže

 

Město Kaplice bylo jednou z klíčových zastávek tohoto závodu. Plní totiž úlohu jednoho z uzavřených parkovišť, kde závodníci parkují a odpočívají mezi rychlostními zkouškami. Každé auto stálo na parkovišti U Ševčíků přibližně čtyřicet minut, a já tak dostal možnost udělat krátký rozhovor s některými závodníky.

Máte tady hezkou soutěž,“ říká profesionální závodník Václav Pech,„vždy se sem těšíme, a ačkoli je tohle nejtěžší rallye sezóny, jezdí se nám tu dobře. Taková zkouška ohněm, počasí to tradičně ztěžuje, ale jinak správná rallye.“ Zeptal jsem se pana Pecha, jestli si závodník bere nějaké zlozvyky ze závodu do běžného provozu a na to mi odpověděl: „Naopak. Jsem hodně vyježděný, uklidněný a dodržuji předpisy. Po příjezdu z rychlostní zkoušky na normální silnici jsme rádi, že můžeme jet chvíli pomalu.“

Měl jsem možnost vyzpovídat i zahraniční jezdce a zeptat se jich, jak se jim na jihočeských silnicích závodí. Maďarský závodník Zoltán Bessenyey: „Jsem tady poprvé. Minulý rok jsem byl na rallye Barum ve Zlíně a musím říci, že je krumlovskému rallye velice podobné. Moc se mi tady líbí, ale tohle je můj první závod v novém autě, takže si ještě zvykám.“ Jak se vám jezdí po jihočeských cestách? „Zdejší silnice jsou super. Trasa Barum je jedna z mých neoblíbenějších a teď už to bude i Český Krumlov. Trasy jsou zde skoro stejné jako u nás v Maďarsku.“ Je něco, co byste vyzdvihl?„Tak třeba rychlostní zkouška kolem Malont byla extrémně dobrá. Moc jsem si užil všechny ty zatáčky a převisy, doufám, že se sem za rok znovu podívám.“ říká Zoltán Bessenyey, který závodí již dvanáct let.

Naopak německému závodníkovi Manuelu Kösslerovi naše silnice příliš nesedí. „Jsme spíše zvyklí na Itálii. České silnice jsou tak bláznivé, rychlé, členité a plné hřebenů. Prostě úplně něco jiného, než jsme zvyklí.“ Manuel Kössler jezdí už dvacet let a českokrumlovského rallye se zúčastnil již podruhé.

Na uzavřeném parkovišti v Kaplici se za tři hodiny vystřídalo 75 závodních automobilů. K vidění byli také legendární veteráni. I přes deštivé počasí přišlo auta obdivovat velké množství lidí. Akce se povedla a doufám, že se na závodní vozy budeme moci přijít podívat i příští rok.