Sportoviště v Kaplici

Zasportovat si v ideálních podmínkách není v Kaplici problém. Městská sportoviště jsou k dispozici všem zájemcům. Potřebné informace o všech sportovištích na území města jsou k dispozici na informačním portálu www.ikaplice.cz.


Sportoviště v Kaplici
Mgr. Libor Lukš 3.7.2016 4914x Ze sportu

Na tomto místě je možné získat i kontakt na správce jednotlivých sportovišť pro provedení rezervace či ceníky pronájmů a vstupného. Všechna sportoviště jsou pravidelně udržována a tam, kde je potřeba rekonstrukce, zajišťuje město potřebnou součinnost. Podle místostarosty Kaplice Libora Lukše je možností pro sportovní vyžití v Kaplici dostatek a stačí jen projevit zájem: „V současnosti ve městě fungují tři velké tělocvičny, dvě malé, na dvou místech tenisové kurty, jeden velký sportovní stadion s umělou atletickou dráhou a multifunkčním hřištěm na míčové sporty. Zvláště pro mladé máme v areálu TJ Spartak Kaplice nově vybudovaný skatepark s opravenými překážkami, k dispozici jsou i volejbalové kurty s nově zrekonstruovanými šatnami. A vedle dalšího hřiště, s umělým povrchem u ZŠ Omlenická jsou po celém městě k dispozici hojně využívaná dětská hřiště s postupně doplňovanými herními prvky. Výše uvedený výčet však určitě neznamená, že počet a vybavení sportovišť je pro město uzavřenou kapitolou“. Samostatným příběhem je areál „přírodního koupaliště“ oficiálně vedeného jako „plocha ke slunění.“ Tento způsob letního koupání má stále své příznivce, přestože nedokáže plně konkurovat akvaparkům s křišťálově čistou vodou. „Věřím však, že lidé opět přijdou na to, že koupat se v přírodních podmínkách má i své přednosti a že tuto možnost, kterou nabízí přímo jejich město, budou stále více využívat,“ doplňuje Libor Lukš nejen z pozice místostarosty, ale také jako rodilý Kapličák, který s koupalištěm spojil část svého dětství i pracovního života, a proto má k tomuto místu osobní vztah.

„Přírodní koupaliště“ s čistou vodou a zázemím

Venkovní koupaliště, zasazené do přírodního prostředí v klidové zóně na okraji Kaplice za sportovním stadionem TJ Spartak, má nové vlastní parkoviště a kromě plavání a koupání je v areálu možné příjemně strávit teplé letní dny. K dispozici jsou nově rekon-struované toalety, které je možné využít také jako prostor pro pohodlné převlékání. Lidé poukazují na to, že v areálu chybí převlékárny a město se proto touto otázkou bude zabývat. Maminkám jistě přijde vhod také přebalovací pult. Vesměs travnaté plochy jsou pravidelně udržované. V areálu jsou k dispozici letos nově instalované moderní herní prvky s lanovými konstrukcemi pro děti, dostatečně velká travnatá plocha pro jakýkoliv druh sportu či klidová travnatá zóna pro opalování. „Důležité je pro nás zajištění kvality vody. Proto je koupaliště před sezónou vypouštěno, celé betonové dno pečlivě vyčištěno, aby byla kvalita vody co nejvíce udržitelná. Voda je pravidelně vyměňována a doplňována prostřednictvím čer-padel s přihlédnutím na kvalitu vody v řece Malši, ze které je do koupaliště přečerpávána. Probí-hají také pravidelné kontroly kvality vody,“ doplňuje místostarosta Libor Lukš. Voda v nádrži je natolik čistá, že není problém vidět ze břehu zhruba do dvou metrů její hloubky.

Kaplické koupaliště ale nenabízí jen plavání v přírodním bazénu, k dispozici jsou totiž také dva bazénky pro děti s pitnou vodou a vlastním filtračním systémem. „Věřím, že trend rozvoje přírodních koupališť poroste. Podívejme se, jak například problém venkovního koupání řeší v nedalekém Českém Krumlově. Také přírodní cestou,“ upozorňuje Lukš, který se osobně zúčastnil semináře na téma „Veřejná biokoupaliště s biologickým čištěním vody“, který se zabýval moderními metodami biologického čištění vody v přírodních koupalištích. Vyplynulo z něj, že by se nemuselo přistupovat k celkové rekonstrukci, ale jen částečně technologické inovaci. „Areál má své kouzlo a podle mého má otázka co dál s koupalištěm své opodstatnění,“ uvedl Libor Lukš s tím, že si sám nepřipouští, že by koupaliště mělo být zrušeno. V areálu je dbáno na hygienu a přístup sem proto nemají například psi. Ale ani pro letošek správci areálu pod vedením Petra Pochmana nezaháleli. „Dno je kompletně vyčištěné včetně spár, které byly zanesené od sedimentů. Bazén byl před začátkem nové sezóny nově napuštěn a pravidelně se dopouští tak, aby se koupaliště zbavilo mechanických nečistot na hladině. Malé dětské bazénky jsou nově natřené, obě hřiště na beachvolejbal upravená a pohrabaná. Stačí jen počkat na teplé a slunečné letní počasí,“ řekl provozní zaměstnanec kaplického koupaliště Patrik Šperling a připomněl, že areál koupaliště neslouží jen koupání, ale v letních měsících v něm probíhá i řada hudebních koncertů. První koncert skupiny Rock Band proběhl 2. července a další minifestivaly se připravují ve spolupráci s Kulturním a informačním centrem (KIC) Kaplice. Touto akcí byla zároveň zahájena letošní „koupací“ sezóna. Provozovatelé koupaliště myslí na komfortní podmínky návštěvníků. Například v případě, že si bude skupina přátel nebo rodina chtít uspořádat vlastní akci, může si zapůjčit gril s veškerým vybavením. K dispozici je ale také venkovní přírodní ohniště. Kromě toho se o zábavu může postarat stolní fotbálek, na využití se připravují také stoly na ping-pong. To ale stále není všechno. Zájemci o plážový volejbal mohou využít hned dvě hřiště. Cena pronájmu se oproti loňsku výrazně snížila: „Jdeme vstříc občanům a stejně, jak to je běžné u ostatních městských sportovišť, nejdeme cestou komerce, ale chceme, aby všechna sportoviště byla hojně využívána,“ zdůrazňuje Libor Lukš. Zatímco zde vloni volejbalisté zaplatili za hodinu pronájmu 200 korun, letos se cena snížila na 120 u nového v loňském roce vybudovaného hřiště a na 60 v případě staršího hřiště. Studenti mají ještě další třetinovou slevu a mohou si zahrát za 80, resp. za 40 korun na hodinu. Obě hřiště zároveň slouží také jako tréninková pro kaplické volejbalisty ve vyhrazených časech do 17 do 20 hodin v úterý, ve čtvrtek a v neděli.

Celodenní vstupné na koupaliště je od letoška stanoveno na 40 korun pro dospělého a 20 pro dítě. Od 18 hodin se ale vstupné neplatí a po tomto čase se počítá s návštěvníky připravovaných kulturních akcí. Nebo mohou přijít jen tak posedět.

 

Atletický stadion je nejlépe vybavený v okrese

„Troufnu si říct, že náš atletický stadion je nejlépe vybavený v okrese,“ poznamenává místostarosta Lukš, který má jako učitel tělocviku a pořadatel atletických mítinků školní mládeže své zkušenosti a přehled a láká obyvatele: „Vidím kolem sebe, že spousta Kapličáků chodí běhat po okolí, ale nevím, zda vědí, že si mohou kdykoliv jít zaběhat i na umělou dráhu na stadionu. Tímto bych je rád pozval, aby si dráhu přišli vyzkoušet.“ Atletický stadion tedy není k dispozici pouze školákům, ale využít jej může i veřejnost, například rodiny s dětmi. Zatímco si rodiče užívají běhu na okruhu, mají pod bezprostředním dohledem i své děti, které si užívají zdravého pohybu.


Rekonstruovaný skatepark slouží mladým

Prostor pro skatepark v těsné blízkosti basketbalového hřiště v areálu TJ Spartak Kaplice byl nově vyasfaltován. Tento prostor využívají zvláště mladí a podle místostarosty Lukše je mládež spokojena také s vybavením. Skatepark nabízí například populární u-rampu a několik dalších pevných prvků například pro skoky.