Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

V noci mezi Krampusy...

Galerii rakouských Krampus mohou navštívit odvážlivci i při tzv. nočních prohlídkách. Atmosféra těchto prohlídek je trochu jiná než při obvyklé denní návštěvě.


V noci mezi Krampusy...
KIC Kaplice 30.7.2015 5374x Výstavy

Uprostřed nočního ticha vyvolává vstup do sklepního podzemí po úzkém dřevěném schodišti lehké mrazení a to nejen u dětí, ale i u leckterých dospělých. Návštěvníci přicházejí natěšení, děti nedočkavé a zvědavě nakukují na schodiště, až k tmavému závěsu, který ukrývá "bránu do podsvětí". Jiní jsou krapet znepokojení a obávají se, co je dole ve tmě čeká... ale nikdo by to tu už ve dveřích nevzdal. Malí rarášci (mezi návštěvníky je i pár dětí školkového věku) si jdou dolů tak trochu pro výstrahu. Dole se dozví, že zlobit rodiče se nevyplácí... Dospělí přicházejí obdivovat téměř až mistrovská díla rakouských řezbářů a umělců, jenž masky a oděvy na míru majitele vyrobili. Při pohledu na mohutnost a složitost masek se většina neubrání údivu, jak se v nich jejich majitelé dokáží při průvodech Krampuslauf pohybovat. Na nejstrašidelnějších a nejděsivějších maskách se snad všichni shodnou. Jsou masky hodné obdivu a jsou masky, které znepokojují více než ostatní... s každou skupinou je to stejné. Speciální noční efekty tu navíc navozují tajemnější atmosféru... 

V posledním červencovém týdnu dělali Krampusům noční společnost návštěvníci hned při šesti prohlídkách a do Kaplice na ně přijeli i lidé z Českých Budějovic, Hluboké nad Vltavou nebo také rodinka z Písku. A i když občas zazněl výkřik, většina si návštěvu opravdu užila.

 

V Galerii Krampus natáčela v tomto týdnu také Jihočeská televize. Její reportáž o galerii si od 7.20 minuty můžete prohlédnout v archivu vysílání zde.