Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Tip na zimní výlet v okolí Kaplice

Přinášíme Vám tipy na zimní výlety v okolí Kaplice cca 30 km. Výlet IV. Naučná stezka Terčino údolí


Datum: 23.2.2021 | Zhlédnuto: 1929x

Fyzicky nenáročné, s kočárkem nebo na invalidním vozíku dobře sjízdné pouze částečně (úsek od parkoviště/hlavní brány k Modrému domu).

Stezka začíná u vstupní brány u silnice z Nových Hradů do Horní Stropnice, nebo u záchytného parkoviště v Údolí naproti bývalého pivovaru. Z novohradského náměstí se pěšky do Terčina údolí nejlépe dostanete Údolskou ulicí (severozápadní roh náměstí vedle radnice). Na křižovatce v Údolí pak pokračujte směrem na Horní Stropnici.Stezka končí opět u vstupní brány.

Národní přírodní památka (NPP) Terčino údolí byla vyhlášena v roce 1992 (jako státní přírodní rezervace již v roce 1949) na rozloze 139,29 ha. První úpravy volné krajiny v romantickém údolí řeky Stropnice se uskutečnily na popud hraběnky Terezie Buquoyové v roce 1765. Podle nejstaršího dochovaného plánu z roku 1770 je park nazván „Krásným údolím“, ve kterém se postupně postavily Modrý dům, Václavovy lázně, Švýcarský dům, přestavěl Hamr, zřídil umělý vodopád a další krajinářské prvky. Po předání parku hraběnčině synovci Jiřímu jej přejmenoval na Tereziino údolí. Park představuje mimořádný příklad rané krajinářské tvorby, čímž se řadí k nejvýznamnějším historickým parkům v České republice.

Na konci Terčina údolí stojí pozdně gotická tvrz Cuknštejn. Jedná se o jedno z nejzachovalejších vladyckých sídel v Českých zemích, z větší části je v původní podobě jako vzácný doklad přechodového článku mezi zemanskou tvrzí a panským hradem.

Stezka prochází nejzajímavějšími místy Terčina údolí a seznamuje návštěvníky s jeho historií, krajinářskými prvky, faunou a florou.

Zdroj: http://www.kicnovehrady.cz/informacni-centrum/turistika-vylety-sport/pesky/8-informacni-centrum/turistika/pesky/59-nauna-stezka-terino-udoli

 


Aktuality

SLET ČARODĚJNIC

SLET ČARODĚJNIC s Deloraine na Suchém vrchu nad Kaplicí. Úterý 30.4. od 16:00 hodin.

Velké lásky v malém hotelu

Divadlo Háta uvede v Kaplici bláznivou divadelní komedii od Raye Cooneyho VELKÉ LÁSKY V MALÉM HOTELU.
Ve čtvrtek 9.5.2024 od 19:00 uvede divadlo Háta bláznivou divadelní komedii Raye Cooneyho VELKÉ LÁSKY V MALÉM HOTELU.

Výstup na Hradišťský vrch

Sobota 11. května 2024
Zveme Vás na 3. ročník výstupu na Hradišťský vrch, který se bude konat v sobotu 11. května.

PŘESUNUTO Deštivé dny s Krajčem a Švehlíkem

čtvrtek 30. května 2024 od 19.00 hod. v KD Kaplice
NÁHRADNÍ TERMÍN - čtvrtek 30. května 2024. Richard Krajčo za roli Dennyho získal Cenu Thálie 2012 a David Švehlík se umístil v širší nominaci.

... přejít na aktuality