Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Výlet s tajenkou

Za bílou paní a čerty na hrad Sokolčí a Hradišťský vrch - tak se jmenuje zbrusu nový výlet s tajenkou, který pro Vás připravilo Kulturní a informační centrum Kaplice ve spolupráci se společností Velká dobrodružství.


Datum: 13.8.2021 | Zhlédnuto: 4114x

Výlet, který je určen pro všechny výletníky od 5 do 100 let, vás hravou formou provede čarovným údolím řeky, která teče kolem žulových skal a také zříceniny hradu Sokolčí, kde straší! Pokud nepotkáte čerty tam, jistě na vás čekají na Hradišťském vrchu.

Krásná trasa, na které vás čeká také brodění říčky Černé a jeden výšlap k rozhledně, je plná úkolů pro celou rodinu. Podle scénáře vyplňujete doplňovačku, za jejíž vyluštění pak v infocentru v Kaplici dostanete drobný dáreček. Na cestu si nezapomeňte přibalit svačinu! 

Text k výšlapu je možné stáhnout na internetových stránkách:

https://www.velkadobrodruzstvi.cz/vylety-s-tajenkou/vylet-za-bilou-pani-a-certy-na-hrad-sokolci-a-hradistsky-vrch

Nebo přímo zde: 

VÝLET S TAJENKOU

Ahoj, holky a kluci, dnešní výlet Vás provede čarovným údolím řeky, která teče kolem žulových skal a také zříceniny hradu Sokolčí. V ruce máte originální mapu s vyznačenou trasou. Pokud půjdete správnou cestou, budete se pozorně rozhlížet, jistě splníte všechny úkoly a vyluštíte tajenku.

Startujeme v obci Blansko, kde první úkol čeká hned u místního kostela. U vchodu do kostela najděte kříž s Ježíšem, pod kterým je letopočet.

  1. Sečtěte všechny číslice v letopočtu a výsledek napište do tajenky

a vraťte zpátky k hlavní silnici. Opatrně přejděte na druhou stranu, kde najdete u odbočky na vedlejší cestu velkou odrazku s nápisem „Radši lež, když máš krátký nohy“ a nad ní červenou turistickou značku, po které které se vydáte, až dojdete k žlutému domu s červenou střechou na samotě.

Nyní najděte sloup vysokého napětí, na kterém je červená značka. Nad ní je železná tabulka s další indicií do tajenky!

  1. Napište, jak se jmenuje závod

Místu, kterým procházíte, se říká Soběnovská vrchovina a je to centrální část Novohradského podhůří. Od roku 1995 je vyhlášena přírodním parkem. Kromě živé i neživé přírody jsou zde chráněny i historické hodnoty osídlení a krajinné architektury. Do přírodního parku náleží celé údolí říčky Černé, a zejména Slepičí hory, které s vrcholy Kohout a Vysoký Kámen (zvaný též Slepice) tvoří nejvyšší část území. Nižší kopce Besednická Hora, Jeseň a Lindlův kopec jsou nazývány „kuřaty“.

Po cestě dál po červené turistické značce přicházíte k soběnovské malé vodní elektrárně. Najděte naučnou tabuli o elektrárně a …

  1. Opište první slovo souvislého textu

Přejděte most, odbočte doprava a napojte se na naučnou stezku. Minete letní tábor Energetik. Po nějaké době přicházíte k říčce do místa, kde ji musíme překonat. Po kamenech na brodu lze přejít suchou nohou. Pokračujte dál a zastavte se u další naučné cedule s informacemi o voroplavbě.

  1. Jak se jmenuje země, kde leží Hamburk?
  2. Jak se jmenuje plod dubu

Pokračujete podél řeky až k mlýnu U Dubu a od mlýna dál po červené turistické značce - vede napravo podél domu naproti mlýnu a dál po lesní cestě, kde narazíte na nápis na stromě s ukazatelem na Sokolčí (přes řeku). Komu se nechce vzhůru na Sokolčí, pokračuje dál po turistické stezce až k přehradě.

  1. Jak se jmenuje velký černý pták žijící hojně v našich lesích? (zvířecí podoba Rumburaka z Arabely)

Od Sokolčí sejděte zpět k říčce Černé a pokračujte až k přehradě. Pokračujeme po žluté ( na straně přehrady, kde nejsou domy) až na Hradištský vrch. Kdyby se Vám ukazatel ztratil, napojte se na jakoukoliv cestu vzhůru, všechny Vás k rozhledně dovedou!

Pod rozhlednou se nachází další naučná tabule, na které v erbu najdete nadpřirozenou bytost.

  1. Jakou barvu mají křídla nadpřirozené bytosti na naučné tabuli?

Po vyhlídce z rozhledny se vydejte po modré turist. stezce zpátky do  Blanska… cca 2km. Po cestě narazíte na Kapli Nejsvětější trojice, kde čeká poslední úkol do tajenky.

  1. V jakém slohu je postavena kaplička?

Pokud máte všechny odpovědi správně, máte tajenku … nadpřirozenou bytost a v  Blansku naše stezka končí.


Aktuality

SLET ČARODĚJNIC

SLET ČARODĚJNIC s Deloraine na Suchém vrchu nad Kaplicí. Úterý 30.4. od 16:00 hodin.

Velké lásky v malém hotelu

Divadlo Háta uvede v Kaplici bláznivou divadelní komedii od Raye Cooneyho VELKÉ LÁSKY V MALÉM HOTELU.
Ve čtvrtek 9.5.2024 od 19:00 uvede divadlo Háta bláznivou divadelní komedii Raye Cooneyho VELKÉ LÁSKY V MALÉM HOTELU.

Výstup na Hradišťský vrch

Sobota 11. května 2024
Zveme Vás na 3. ročník výstupu na Hradišťský vrch, který se bude konat v sobotu 11. května.

PŘESUNUTO Deštivé dny s Krajčem a Švehlíkem

čtvrtek 30. května 2024 od 19.00 hod. v KD Kaplice
NÁHRADNÍ TERMÍN - čtvrtek 30. května 2024. Richard Krajčo za roli Dennyho získal Cenu Thálie 2012 a David Švehlík se umístil v širší nominaci.

... přejít na aktuality