Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Kaplice hostila hvězdy světového motokrosu

Vrcholný motoristický podnik se odehrál na začátku července v Blanské kotlině. Tým organizátorů z Auto moto klubu v AČR Kaplice uspořádal paradoxně až díky koronavirové situaci závod Kůta Mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu. A byla to skvělá podívaná!


Kaplice hostila hvězdy světového motokrosu
Pavel Kacerovský, foto: Martin Marek 6.12.2020 2287x Ze sportu

Cestu na start druhého podniku nejprestižnějšího tuzemského seriálu si našli kromě domácí špičky také jezdci pravidelně bojující v seriálu mistrovství světa.

„Nejlepší akce, která tady kdy byla!“ radovala se ředitelka povedeného závodu v Blanské kotlině Blanka Vaněčková. „Skvělé jezdecké obsazení, výborná návštěvnost a hlavně prakticky žádné zranění,“ pochvalovala si šéfka organizačního týmu a zároveň uznala, že podnik MMČR byla slušná náplast za zrušený závod evropského šampionátu juniorů, který se měl v Kaplici konat na začátku června. O pořadatelství mezinárodního závodu by Jihočeši neměli přijít, musí si však počkat na příští rok: „Máme příslib, že se u nás pojede v roce 2021, nejspíš zase těsně před začátkem letních prázdnin. K juniorům bychom chtěli ještě republikové mistrovství třídy MX2,“ uvedla Vaněčková.

Opatření související se zastavením šíření nemoci COVID-19 dění na závodišti pod Suchým vrchem během jarních měsíců prakticky úplně zastavila. O zájmu promotéra národního šampionátu v motokrosu uspořádat podnik MMČR v Kaplici se Auto moto klub dozvěděl pouhý měsíc před termínem konání. Přípravy byly hektické, areál v Blanské kotlině ale dostal v rekordně krátkém čase novou tvář. „Díky dotaci Jihočeského kraje se nám povedlo zrekonstruovat toalety a zázemí jury, tiskové středisko i dva pokoje pro ubytování činovníků. Máme upravené parkoviště, nové ploty, vstupní bránu a malé změny na okruhu. Poslední dny před závodem nám zkomplikoval hustý déšť, který spláchnul desítky hodin práce na trati. Díky nasazení všech jsme ale všechno zvládli a připravili opravdu náročné závody,“ hodnotila Blanka Vaněčková.

Jedinou kaňkou na povedeném víkendu, na který dorazili poměřit síly jezdci továrních týmů KTM a Yamaha či dalších špičkových českých stájí JD GUNNEX KTM RACING TEAM, HT Group Racing Team nebo ORION RACING TEAM, byli nelegální prodejci vstupenek, které se bohužel nepodařilo na místě dopadnout. Jakou způsobili pořádajícímu klubu škodu, si ředitelka závodu neodvažuje odhadnout. Mrzela ji rovněž neúčast elitního jihočeského jezdce a specialisty na kaplickou trať Martina Michka, kterého na minulém závodu v Dalečíně postihly zdravotní potíže. „Martinovi držíme place, přejeme mu rychlou rekonvalescenci a brzký návrat zpátky na závodiště.“

Hvězdy světového motokrosu nakonec závod v Kaplici, podle papírových předpokladů, jasně ovládly. Třídu MX2 vyhrál Belgičan Jago Geerts, kterému se v obou finálových jízdách podařilo udolat vedoucího jezdce průběžného pořadí mistrovství světa, Francouze Toma Vialleho. Třetí příčku obsadil Slovák Richard Šikyňa. V obou rozjížďkách třídy MX1 dominoval Litevec Arminas Jasikonis, když porazil kromě dalších soupeřů Němce Maxmiliana Nagla i Rakušana Pascala Raucheneckera. Bramborovou příčku obsadil nejlepší Jihočech Václav Kovář, reprezentující Michkův tým HT Group Racing Team. Mezi veterány vévodil matador českého motokrosu Petr Bartoš, nejrychlejší ženou byla Kristýna Vítková.

Sponzory motokrosového MMČR v Kaplici byly společnosti INOTECH electronic, Zupema, KOMAT, Dunlop, BO Motor-Oil, Město Kaplice, Technické služby města Kaplice v čele s Miroslavem Řepou, Josef Šedivý, Agro Svoboda, Samson, AAGNETH internet a ČK motorsport. „Uznání si zaslouží všichni, kteří pomohli s organizací akce – Nikča Klečková, Vláďa Lošek, Dan Kubovský, Kája Mach junior, Fanda Plachý a mnoho dalších nejmenovaných pořadatelů. Speciální poděkování na závěr však patří Honzovi Froňkovi staršímu i mladšímu. Bez nich by to prostě nešlo,“ uzavřela hodnocení Blanka Vaněčková.