Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Masopust 2020

V sobotu 15.2 proběhl tradiční masopustní průvod


Masopust 2020
Stanislav Šebek 17.2.2020 3451x Tradiční akce

Masky společně s koledníky započali svou již 13. cestu od kulturního domu směrem na náměstí, kde na ně i na veřejnost čekalo občerstvení v podobě tradiční zabijačky. To bylo připraveno ve spolupráci se SOŠ a SOU Kaplice a Kučera zemědělská. Celková příprava probíhala už 4 měsíce dopředu. Během týdne, kdy se akce koná, se připravují veškeré výrobky. K samotné výrobě 650 jitrnic, 350 jelit, 17 tlačenek a 120 litrů tradiční prdelačky byla zapotřebí 2 prasata a dokoupení potřebného masa do výrobků. Za povšimnutí stála pravá polní kuchyně, kde se ohřívala nejen prdelačka ale i zelnice, kterou připravilo SOŠ a SOU Kaplice.

Byly zde k vidění i masky, které poukazují na současnou politickou situaci a celosvětový problém s korona virusem. Po příchodu na náměstí se celý průvod shromáždil před panem starostou. Sám pan starosta se v minulosti účastnil masopustních průvodů jako hejtman, tudíž koledu zná výborně. Obdivuje současné koledníky, jelikož sám moc dobře ví jak je to náročné. Současný hejtman masopustu byl podroben dotazům ohledně známosti koledy, aby mohla být starostou povolena. Znal odpovědi na veškeré dotazy a tak mohl začít tanec i kolečka pro rodiny s pozváním na večerní koledu. Mezi velkými koledníky byli také i malí koledníci. Během pauzy mezi kolečky se mohli posilnit již zmiňovaným občerstvením, které jim velice chutnalo.

Pro doplnění programu proběhla vojenská přehlídka armády Marie Terezie konkrétně 35. pěšího pluku císařské armády Hoch und Deutschmeister – který byl v minulosti nejstarší v rakousko-uherské monarchii a vznikl v roce 1696 - pod záštitou vojensko-historického spolku z Plzně. Navštívili kaplický masopust už po několikáté a pokaždé se jim zde líbí. Po přehlídce pokračovali koledníci v tancování masopustních koleček. Po skončení se odebrali k přistavenému autobusu a odjeli na koledu do přilehlých obcí v okolí Kaplice – Rozpoutí, Pořešín, Pořešínec, Žďár, Hubenov, Raveň a zpět do Kaplice.

Po odjezdu koledníků pokračoval program na náměstí připravenou kapelou Staropražští pardálové. Vznikla v roce 2017, ale členové se mezi sebou znají desítky let. Kaplickou koledu navštívili již potřetí. Nemohou si vynachválit solidní jednání s kaplickým KICem, výborné občerstvení a skvělé publikum, které se rádo baví a zazpívalo si lidové písně, šlapeťácké hity a písně Karla Hašlera. Dovolím si zde citovat slova: „Masopust v Kaplici je nejlepší ze všech za léta srovnávání s ostatními, jelikož je velice dobře uspořádán a je jedinečný díky organizaci a kostýmům v průvodu. Vždy se do Kaplice s radostí vracíme,“ které řekl kapelník.

Po dohrání poslední písně od kapely skončil dopolední masopustní program. Večer se koledníci vrátili zpět do Kaplice, kde koleda pokračovala ve Slovanském domě. Zahájena byla, jak je zvykem, věnečkem. O půlnoci proběhlo tradiční zastřelení masopusta a tím byla koleda ukončena. Věřím že se všem líbilo a určitě se těší na koledu v příštím roce.

 

Napsali o nás:

https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/video-masopust-v-kaplici-doprovazely-salvy-z-pusek-20200217.html?utm_source=onesignal&utm_medium=referral&utm_campaign=push-notifikace&utm_content=denik-ceskokrumlovsky