Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pokřtěno! Nová kniha města Kaplice je plná krásných fotografií

Pokřtěno! Nová kniha města Kaplice je plná krásných fotografií Novou reprezentativní knihou s názvem Kaplice 765 se může pochlubit město Kaplice. Výpravné dílo, které je postaveno především na aktuálních fotografiích, bylo slavnostně pokřtěno v úterý 20. září v prostorách galerie kaplického kina. Kniha vyšla v rámci výročí 765 let od první písemné zmínky o Kaplici.


Pokřtěno! Nová kniha města Kaplice je plná krásných fotografií
0 26.9.2022 1071x Výstavy

Hlavním iniciátorem knižního díla byl místostarosta Libor Lukš. Prvotní inspirací mu byla brožura z roku 1982 nazvaná Kaplice: 600 let města. „Líbilo se mi, že má člověk díky ní krásný flashback do dětství. Že vidí, jak tehdy Kaplice vypadala. Chtěl jsem dát dohromady něco podobného, dopřát tento pocit a zážitek dalším generacím. Oslovil jsem fotografy a dali jsme dohromady základní představu o tom, jak by kniha mohla vypadat a co je třeba pro to udělat. S pracovním materiálem jsem šel na radu města, jež záměr podpořila, a práce se daly do pohybu“ popisuje Libor Lukš.

Autoři začali na knize pracovat koncem minulého roku, přičemž hotovo měli již letos v létě. „Hlavním autorem a editorem je Václav Kahovec, který má v knize mnoho fotografií, zároveň se postaral o sazbu a grafiku. Věnoval tomu opravdu hodně práce a patří mu největší dík, že tato kniha vznikla. Dalšími fotografy jsou Karel Vavřík, autor fotografií z kulturních a společenských akcí, autory nádherných leteckých snímků s využitím dronu jsou Jan Bohdal a Jan Sommer. Texty jsme dali dohromady s kronikářkou města Danielou Wimmerovou. O překlady se postarala Jana Petráková. Velké díky patří i členům kulturní komise, a hlavně kolegyním z rady města, které pomáhaly s výběrem fotografií, jichž bylo obrovské množství,“ říká Libor Lukš.

Pro Václava Kahovce to byla první knižní zkušenost takhle velkého rozsahu. „Bylo to náročné,“ usmívá se. „Mám samozřejmě radost, že se knihu podařilo dokončit. Je to dobrý pocit,“ dodává se slovy, že by na ni v budoucnu rád navázal podobnou publikací zaměřenou například na Novohradské hory.

Slavnostního křtu se zúčastnila většina autorů, zástupci města, sponzoři, bývalí starostové a další hosté. Role kmotra se ujal starosta Českého Krumlova Dalibor Carda. Kniha Kaplice 765 vyšla v nákladu 500 kusů a zakoupit se dá v Kulturním a informačním centru Kaplice.

„Věřím, že se povedlo dát dohromady knihu, jež udělá radost jak místním občanům, tak i návštěvníkům našeho města. Kniha bude rovněž cenným a hodnotným prezentem našeho města. Ten jsme rádi předali zástupcům firem Engel strojírenská spol. s r.o., HAUSER spol. s.r.o., INOTECH electronic s.r.o., ISOTHERM s.r.o., OKNOTHERM spol. s.r.o. a TIP TRAIDING spol. s.r.o. které napomohly svým finančním darem k vydání této knihy. Děkuji všem, kteří se na vzniku knihy podíleli!“ uzavírá místostarosta.

Václav Votruba