Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přikrmujete vodní ptáky? Pečivo nechte doma.

V této nelehké době lidé často vyráží do přírody na procházky. V dobré víře mnoho lidí zamíří k řece krmit vodní ptáky, jako jsou labutě, kachny nebo rackové.


Přikrmujete vodní ptáky?  Pečivo nechte doma.
Tereza Šmehlíková 27.1.2021 2530x Reportáže

Bohužel s sebou často nesou nevhodnou potravu, která se ptákům mnohdy stává osudnou. Jedná se především o pečivo, které obsahuje sůl, kvasnice, lepek, ale i plísně, které jsou toxické a způsobují  jim vážné zažívací potíže.  Pečivo tak ptákům dodá pouze pocit sytosti nikoliv živiny, vitamíny a minerální látky, které jsou pro jejich život důležité. Prázdné kalorie zapříčiní jejich podvýživu. Konzumace pečiva je obzvláště nebezpečná pro mláďata. Nadměrná konzumace pečiva zapříčiní vývojové vady a deformace křídel, nemoc takzvaných „andělských křídel“. Ptáci nejsou schopni létat, hledat si potravu a to vede k jejich úhynu.

Čím tedy správně krmit?

V první řadě mějme na paměti, že vodní ptáci potřebují naši podporu v zimním období, až když nastanou mrazy. V tomto období mají nedostatek přirozené potravy. Nepřikrmujeme ptáky za mírnějšího počasí, pak ztrácejí potřebu se živit vlastními silami. Pokud tedy chceme vodním ptákům přilepšit, zvolíme potravu, která je jim přirozená a zdraví prospěšná.  Vezměte si tedy s sebou na procházku ovesné vločky, kukuřici, žito nebo pšenici. V kuchyni tak nepřijdou na škodu zeleninové odřezky a slupky od mrkve, celeru, petržele nebo také listy kedluben, květáku, brokolice, hlávkový salát či polníček. Ve zverimexu pořídíte také speciální krmné směsi pro vodní ptáky. Krmte tolik, co ptáci stačí zkonzumovat, nenechávejte krmivo na břehu „do zásoby“.