Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Vyjádření pana Trse k článku pana starosty

Tento příspěvek je zveřejněn v nezměněné formě bez zásahu a úprav Kulturního a informačního centra Kaplice.


Vyjádření pana Trse k článku pana starosty
0 23.8.2023 1316x Reportáže

 

Vážení Kapličáci,
Z důvodu zachování maximální míry transparentnosti a práva na svobodu projevu je článek pana Stanislava Trse zveřejněn v nezměněné podobě i přesto, že jeho tvrzení považuji za nepravdivá nebo minimálně zavádějící.

Radek Ježek, starosta


Vážení občané,
do redakce Zpravodaje dorazil požadavek od pana Stanislava Trse na vytištění článku reagujícího na starostův sloupek v srpnovém čísle. Z důvodu velkého rozsahu text není otištěn ve Zpravodaji, ale je v nezměněné podobě k přečtení www.ikaplice.cz.
Redakční rada

Vykonával jsem funkci vedoucího KICu 12 let. Po celou tuto dobu byly vztahy mezi KIC a městem Kaplice velmi těsné a bezproblémové. Po nástupu nového vedení radnice došlo k výrazné, a musím říci i negativní změně tohoto vztahu. Vyhrotily se vztahy mezi mnou osobně, a starostou města, které dopadají i na činnost KIC. Vrcholem je článek, který byl publikovaný. Považuji za nutné se k němu vyjádřit za situace, kdy právě pro závady v komunikaci z funkce odcházím. Článek vrhá špatné světlo nejen na mou činnost jako vedoucího KIC, ale nepřímo i na mé spolupracovníky a ve své podstatě i na činnost předchozích zastupitelstev a zaměstnanců města (zejména v oblasti kontroly). Důvodem tedy je, abych problém v komunikaci KICu a vedení města odblokoval, protože to vnímám jako nedohodu, která může poškodit oblast kultury ve městě. 

 Jsem srdcem i duší Kapličák. Od narození žiju v Kaplici a dost dobře si nedokážu představit, že bych žil jinde. Pro Kaplici dýchám.

Jako „vedoucí kultury“ jsem se vždy snažil, abychom mohli být na Kaplici pyšní. Aby si každý jeden obyvatel dokázal najít ve veřejné kultuře to „své“ (i když to samozřejmě úplně nelze).

U většiny akcí jsem sám byl od vymýšlení, plánování, organizace, přes stavění stanů, motání kabelů, tahání aparatury muzikantům, moderování, nebo i třeba v dětmi narvaném kulturáku jsem v kostýmu tančil makarénu. Všechno jsem to dělal neskutečně rád a byl jsem opravdu vděčný, že něco takového vůbec můžu dělat. Moje práce pro mě byla posláním.

 S dalšími lidmi, podílem města a se sponzory se podařilo zachránit existenci kina, zrekonstruoval se kulturní dům, zmodernizovalo se Infocentrum. Jen málo měst podobného rozsahu se může pochlubit, že zde vystoupily hvězdy jako M. Ztracený, M. David, V. Špinarová, T. Klus a mnoho dalších.

 Moc dobře si pamatuji, jak se o našem městě dříve mluvilo. Pro veřejnost jsme byli pouze„vsí mezi lesy“, plnou vykřičených domů a nonstop barů. Chtěl jsem pro naše město zorganizovat akci, která by ho proslavila a přinesla dobré jméno. Povedlo se. Byli jsme vůbec první, kteří České republice představili  KRAMPUS show.

 Samozřejmě i já uznávám, že ne všechno se vždycky povedlo, taky naší kulturní činnost na nějaký čas omezil a úplně zastavil COVID (my samozřejmě pomáhali, kde bylo třeba). Ale veřejně prohlašuji, že jsem se vždy snažil vše dělat s nejlepším vědomím a svědomím.

Teď místo abych slavil výročí kina, v poklidu předal svůj „úřad“, kvůli anonymu na FB čelím útokům našeho pana starosty a jsem nucený přemýšlet, jak se před vámi všemi (mými spoluobčany) obhájit.

 

Červeně: pan starosta

Černě: můj komentář (S. Trs)

 

Níže se vyjadřuji k bodům a otázkám pana starosty, které se přímo dotýkají KIC Kaplice. Je zde uvedena celá řada nejasných informací a nepravd, které poškozují mne i mé zaměstnance. Háže to špínu nejenom na moji práci, ale i na práci mých zaměstnanců. Považuji za nutné se zastat práce všech zaměstnanců KICu.

 

V KIC bylo zaměstnáno celkem 5 lidí a v roce 2022 pracovalo s rozpočtem 10.840.000,-Kč – tato částka zahrnuje provoz kulturního domu a kina, bez knihovny.

Po odečtení provozních a mzdových nákladů zůstává částka na vlastní kulturu apod. ve výši cca 6.400.000,-Kč, což je za mě velkorysá částka se kterou se dá dělat různorodá kultura pro všechny obyvatele Kaplice.

 

Jenom pro úplnost, v KIC BYLO dlouhodobě ZAMĚSTNÁNO 6 STÁLÝCH ZAMĚSTNANCŮ.

Rozpočet na kulturu v roce 2022 byl celkově 11.196.000 Kč a zahrnoval mimo jiné i provoz kina, vydávání Kaplického zpravodaje a další položky.

Z tohoto rozpočtu bylo na přímou kulturu (tzn. na kulturní akce) vyčleněna částka ve výši max 3.379.000 Kč.

JEDNOTLIVÉ POLOŽKY JSOU ROZEPSANÉ A PLNĚ VEŘEJNÉ NA STRÁNKÁCH MĚSTA KAPLICE viz Závěrečný účet za rok 2022.

V tomto článku se bohužel pan starosta opomněl zmínit, že kultura nemá pouze výdaje. Má i příjmy, které putují do městské pokladny. Za rok 2022 to byla částka 3.988.322,84 Kč.

 

Musíte si z ní ale bohužel odečíst dalších cca 700.000,-Kč za tzv. dohodáře (43 brigádníků, mezi kterými samozřejmě nechybějí rodinní příslušníci a známí). Pan vedoucí totiž dokázal za jeden rok „vyrobit“ 4.460 hodin s těmito brigádníky. Taky se ptáte jak

 

Vzhledem k rozsahu a počtu akcí pořádaných KICem, není možné jejich zajištění pouze stálými zaměstnanci. Proto, jako i jiní zaměstnavatelé, i já jsem řešil zajištění jednotlivých akcí brigádníky, kteří měli s Městem Kaplice oficiálně uzavřené dohody o provedení práce. Většinou se jednalo o spolupracovníky při pronájmu a stavbě tzv. Stage ať už komerčně pro jiné subjekty (v loňském roce pronajala na asi 12 akcích = příjem do městské pokladny), nebo při akcích KICu (zde bychom si jinak museli Stage půjčovat, jedná se řádově o desítky tisíc korun za den pronájmu).

Další brigádníky obsazované pozice byly např. šatnářky, pořadatelé, pokladní, atd., jejichž hodinová odměna se pohybovala okolo 120 korun na hodinu.

Samozřejmě v současné situaci na trhu práce, která je obecně známá, jsem v jednotlivých případech sáhnul i pro pomoc známých a rodinných příslušníků.

Celkově se brigádníci v roce 2022 podíleli na 78 akcích (mimo kritizovaný SUCHÁČ FEST šlo o masopust, čarodějnice, zmiňovaný advent, dětské rybářské závody, Kaplický Ušák- kde vznikalo stanové městečko a útočiště celkem pro 500 zvířat, dětské maškaráčky, velikonoční trhy a další).

 

Mezi tzv „dohodáře“ patřili dále například i elektrikáři na Městských slavnostech, Sucháč festu, dokonce i UMĚLCI A INTERPRETI, se kterými se musela vypsat dohoda o provedení práce.

 

Možná i tato skutečnost přispěla k nevraživosti mezi jednotlivými zaměstnanci KIC, která došla do takového stavu, že obě dámy z Infocentra podaly výpověď. Není bez zajímavosti, že se obě zajímaly o volné pracovní pozice na Městském úřadě. Zřejmě tedy asi neměly problém s novým vedením radnice.

 

Informace o ukončení pracovního poměru dvou zaměstnankyň KIC je přinejmenším zavádějící, protože pokud bych byl já jako vedoucí překážkou v jejich dalším zaměstnání v KICu, mohly klidně zůstat. O mém odchodu se veřejně v Kaplici ví od konce května. A není ani tajemstvím, kdo byl nyní vybrán ve výběrovém řízení na pozici zaměstnance – referenta v KICu.

 

K nevraživosti v KIC bych se jinak nechtěl vyjadřovat, pod minulým vedením jsme všichni spolupracovali v duchu „když ostatní se baví, my jsme v práci“, ale neměli jsme s tím žádný problém a fungovali jako tým.

 

Možná tím důvodem byl problém s docházkovým systémem, který se v KIC úspěšně ignoroval nebo vykazování neodpracovaných hodin. Nejlepší je to v neděli (s příplatkem), například při Dětském dni, kdy desítky dobrovolníků zdarma připravují hezký den pro kaplické děti a pan vedoucí se zaměstnanci si vykáže celý den na této akci

 

Nechci a nebudu hodnotit své pracovní nasazení, ke kterému logicky patřila i práce o víkendech v rámci pořádaných akcí.

 

Možná tím důvodem ale byla skutečnost, že v celém KIC vládl chaos, nebyl vypracován roční plán akcí, kdy jednotliví zaměstnanci neměli rozdělené kompetence, uzavřené smlouvy nesouhlasili s pracovní náplní, promítač neměl zajištěnou zastupitelnost atd., atd. Je asi pochopitelné proč, po těchto zjištěních, komunikace mezi vedoucím KIC a Městem zkomplikovala.

 

Plán akcí na celý rok byl VŽDY vypracovaný a VŽDY jsme se drželi daného rozpočtu.

Letos byl tento dokument odevzdán osobně do rukou tajemnice MěÚ Kaplice.

 

Jednotliví zaměstnanci měli rozdělené kompetence a jejich uzavřené smlouvy souhlasily s pracovní náplní. Pouze při pracovní absenci některého z pracovníků, nebo když provoz pracoviště vyžadoval operativní řešení, řídil jsem zaměstnance pokyny vedoucího, na což mám ze zákona právo.

 

Vraťme se ale k financím na kulturu: i přesto nám Kapličákům zbývá v rozpočtu na samotnou kulturu krásných 5.700.000,-Kč. Otázkou ale je, jak se s nimi zacházelo

Nyní například rezonuje po Kaplici téma zrušeného Sucháč Festu, který údajně zrušilo vedení města

V roce 2022 se uskutečnil ročník s kapelami Jelen, Citron, Debbie, Zakázané ovoce, Parkán a Tabasco a 3 kapely den předtím pro naše důchodce. Prodalo se pouze 1.140 lístků a i přes sponzorské dary v celkové výši cca 250.000,-Kč skončil Sucháč Fest ve ztrátě 120.000,-Kč. Když k tomu přičtu tu skutečnost, že si cca 700 lístků koupili místní firmy a darovali je svým zaměstnancům, byla by ztráta daleko vyšší.

 

Na otázku ohledně rozpočtu na samotnou kulturu jsem z větší části odpověděl už výše.

 

K neustále propíranému SUCHÁČ FESTU. Vyjma zmiňovaného roku 2022, byla tato akce vždy v plusu.

Minulý rok byl festival rozšířen na dva dny, zvýšily se náklady o 3 kapely pro seniory. Bohužel nám nepřálo počasí, to zajisté ovlivňuje chuť návštěvníků k účasti na venkovní akci. Ovšem nejzásadnějším problémem se nakonec stala stěžejní kapela festivalu. Skupina JELEN, s kterou jsme na tuto akci uzavírali smlouvu již před covidem. Ta uskutečnila 2 koncerty v blízkém okolí v krátkém časovém úseku před uskutečněním Sucháč festu. Od smlouvy ale nebylo možné odstoupit, proto jsem byl velice vděčný za podporu místních firem, které zakoupily vstupenky svým zaměstnancům.

Neměl bych také zapomenout na důležitý faktor. V Kaplici vznikl soukromý subjekt, se kterým narostl počet akcí konaných ve městě, i to může mít vliv na návštěvnost akcí pořádaných městem.

Ne všichni mají čas, chuť a finance být každý týden na akci.

 

Na rok 2023 byl naplánován ročník s kapelami Krucipüsk, Turbo, Tereza Mašková a Karel Gott Revival. Od listopadu jsme upozorňovali, že sponzorské dary budou určitě nižší nebo žádné a že vybrané kapely nejsou dostatečně atraktivní a ztráta může být obrovská.

 

S panem starostou jsme o Sucháči horečně diskutovali, ale dokud se akce neprovede, jsou to pouze domněnky.

A k poznámce o sponzorských darech? Kultura byla v minulých letech také výrazně podporovaná ze sponzorských darů a příjmů z reklamy na jednotlivých akcích. Většina z partnerů se bohužel odmítla nadále podílet na financování akcí konaných pod záštitou současného vedení města.

 

Bohužel místo doplnění Line-upu o navrhované kapely nebo i jiné zatraktivnění festivalu, jsme od pana vedoucího obdrželi zprávu o rozhodnutí KIC, že Sucháč Fest nebude

 

Hudební program byl vždy sestaven tak, aby pokryl vkus co největšího spektra publika. Bohužel nikdy se nezavděčíte všem a v úvahu musíme brát i časové možnosti kapel a jejich finanční požadavky.

 

Ekonomika všech akcí plánovaných KIC se bohužel nese v podobném duchu, ať už se bavíme například o Muzikantském plese, zájezdech do divadel atd. Z cizího prostě krev neteče

 

Kultura ze své podstaty zahrnuje mimo jiné i plesy, zájezdy, besedy atd.

 

Mimochodem na závěr: na rok 2023 je v rozpočtu navrženo celkem 13.070.000,- Kč. Není tudíž pravda, že nové vedení snížilo rozpočet na kulturu v Kaplici

 

Nikdy jsem netvrdil, že by nové vedení snížilo rozpočet na kulturu pro rok 2023. Rozpočet byl navyšován i v minulých letech (zvyšování cen energií, služeb atd). Tady bych chtěl podotknout, že jsem za to byl velice rád.

 

Hlavní změnou v KIC pak byla následná výpověď pana vedoucího, s odůvodněním, že chce mít více času na svou novou rodinu, se kterými chce o víkendech trávit více času. To chápu a přeji mu krásné chvíle strávené s dětmi a úspěch v novém zaměstnání.

 

Za přání děkuji a dále bych to nechtěl komentovat.

 

Jen mě mrzí, že tato informace nikde veřejně nezazněla a zavdává příčinu ke vzniku těchto spekulací o rozprášení KIC, dosazování kamarádů apod.

 

Omlouvám se, že jsem tak dlouho o těchto zjištěných skutečnostech mlčel. Od mého nástupu do funkce jsem se ale snažil chod KIC v původním složení zefektivnit a vylepšit.

Některé novinky se podařilo v rámci kulturní komise prosadit, ať už se jednalo o Adventní trhy, Listování Lukáše Hejlíka, Farmářské trhy, ples Velký Gatsby a další akce od AML v kulturním domě, atraktivní divadelní představení Velká Zebra, Deštivé dny a další.

 

Adventní program a s ním spojené vánoční stánky tu byly i v minulých letech.

S programem Listování pana Hejlíka přišla knihovna Kaplice.

Farmářské trhy byly mým osobním projektem, se kterým jsem v minulosti přišel na kulturní komisi.

Jinak jediné, co nové vedení radnice doposud dokázalo, bylo nesmyslné zrušení jediné turistické atrakce ve městě, kterou byla v posledních letech celorepublikově známá Krampus galerie.

 

Jiné nápady ještě na svou realizaci čekají, protože si myslím, že Kapličáci si za tyto peníze zaslouží víc a proto vybíráme nového vedoucího KIC důkladně.

 

Samozřejmě si přeji, aby kaplická kultura jen vzkvétala, v posledních 12 letech to bylo i mé “dítě“.

Považoval jsem za nutné, vyjádřit se k tomuto článku, aby nebylo špiněno úsilí a práce lidí, kteří dělali se mnou a dělali léta a dělali pracovitě bez ohledu na čas.

 

Moc děkuji

Standa Trs