Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Pomáhej ve tmě

Dne 14. 5. 2015 se v předsálí kaplického kina uskutečnila benefiční akce s názvem Pomáhejme ve tmě. Vybraná částka bude použita na nákup kompenzačních pomůcek pro výuku studenta kaplického gymnázia, Dušana Bouchala, který trpí těžkou zrakovou vadou.


Pomáhej ve tmě
Adéla Fischerová 25.5.2015 4849x Reportáže

Nadace VIA každoročně vyhlašuje grantový program, který spočívá v tom, že mladí lidé pod vedením garanta projektu podpoří svého vrstevníka s hendikepem uspořádáním nějaké benefiční akce. Kaplický projekt, jehož garantem byl Radek Brůžek, učitel fyziky a matematiky na kaplickém gymnáziu, byl vybrán mezi 26 nejlepších. Akce se odhadem zúčastnilo asi 200 lidí a do urny bylo dohromady vhozeno 9 150 Kč. Nadace VIA zdvojnásobí vybranou částku do 9 000 Kč, Dušan tedy nakonec dostane 18 150 Kč.

A jak vlastně benefiční akce probíhala? Od 16 do 17 hodin měli návštěvníci možnost získat autogram hráčů hokejového klubu ČEZ MOTOR České Budějovice. Každý, kdo si pro podpis přišel, dostal lísteček s číslem a měl šanci vyhrát jednu ze tří cen - kompletní sadu podepsaných karet hokejistů ČEZ MOTOR, tašku s reklamními předměty nebo profesionální hokejku. Dušan sám po skončení autogramiády vylosoval tři šťastné výherce.

Součástí projektu byla také vernisáž obrazů, které namalovali žáci kaplické ZUŠ pod vedením pana učitele Martina Kubaláka. Každý z nich měl při práci na sobě vlastnoručně vyrobené brýle simulující různé zrakové vady. Šest vystavených obrazů bylo možno zakoupit za minimální částku 500 Kč, která samozřejmě také putovala do urny. Všechna díla našla na vernisáži své nové majitele.

Pokud projekt zvítězí v červnovém celostátním kole, věnuje Dušanovi nadace VIA bonus 30 000 Kč. Přejme mu tedy štěstí!

 

Rozhovor s Dušanem Bouchalem, studentem Kvinty na gymnáziu v Kaplici:

Byla pro tebe už někdy dříve uspořádána podobná benefiční akce?

Ne taková, na které by se pro mě pořádala sbírka. To bylo poprvé. Už několikrát jsem ale na různých setkáních povídal dospělým i dětem o tom, jak je to s mým zrakem.

Jaký máš tedy z celého projektu pocit?

Celé se mi to moc líbilo! Byla tam výborná atmosféra. I místo konání bylo dobře zvolené.

Přijeli tě podpořit i hokejisté - jsi ty sám hokejovým fanouškem?

Já osobně mám hokej moc rád. Pravidelně ho sleduji, patří to mezi mé koníčky. Nejraději mám atmosféru v Budvar aréně, to je zimní stadion v ČB.

Máš už představu o tom, co se za vybranou částku nakoupí?

Nejspíše speciální lupa, kalkulačka a program do PC.

Chtěl bys ještě na závěr vzkázat něco čtenářům?

Moc rád bych všem poděkoval za to, že mě přišli podpořit a že přispěli jakoukoliv částkou. Dále patří můj dík panu Brůžkovi, mému taťkovi a dalším organizátorům. A samozřejmě také nadaci VIA. Za mnoho vděčím i paní Caisové, ředitelce školy a paní Staňkové, její zástupkyni. A paní Hejné, mé asistentce. Díky!