Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Úspěšný olympionik z Kaplice

Jihočeský kraj v cyklistice reprezentoval Oskar Marek, který vybojoval v MTB sprint- Eliminátor 1. místo, v silničním kritériu 3. místo (silniční závod jel poprvé v životě) a v MTB Crosscountry (XCO) 5. místo.


Úspěšný olympionik z Kaplice
Jana Kopúnová 8.7.2015 4419x Ze sportu

 

V polovině června se v Plzni konaly Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže. Tato soutěž je největším a nejvýznamnějším multispor-tovním projektem českého sportu. Ve 20 sportech a 58 disciplínách soutěžily téměř tři tisíce dětí. Kvalifikovat se na olympiádu a startovat v krajské reprezentaci je velkým úspěchem. I naše město zde mělo zástupce. Jihočeský kraj v cyklistice reprezentoval Oskar Marek, který vybojoval v MTB sprint- Eliminátor 1. místo, v silničním kritériu 3. místo (silniční závod jel poprvé v životě) a v MTB Crosscountry (XCO)  5. místo.

Tato vítězství však nejsou jedinými Oskarovými úspěchy. Oskar je nadšeným sportovcem již od útlého věku. Na kole se naučil jezdit již v třech a půl letech, běžná jízda ho však neuspokojovala, a tak mu již od mala musel otec připravovat různé překážky a skoky. Již na konci první třídy se zúčastnil svého prvního závodu seriálu „Kola pro život“ na Zadově, kde skončil na 3. místě, a to odstartovalo jeho ještě větší zájem o cyklistiku. Oskarovým velkým vzorem se stali „kluci“ s modrými dresy v týmu Česká spořitelna Specialized Junior MTB team, za který začal sám o 2 roky později závodit. Přestože team poskytuje Oskarovi technické zázemí na závodech, jeho hlavním trenérem stále zůstává otec. Vždy ho bavily i jiné sporty (tenis a fotbal), kterých se však kvůli náročným tréninkům vzdal. Nyní se věnuje pouze cyklistice, kterou doplňuje bojovým uměním Muaythai, jež se stalo součástí jeho zimní přípravy.

Nejprve se Oskar účastnil menších regionálních závodů jako je „Jihočesko - bavorský pohár“, kde se vždy umisťoval na předních příčkách. V posledních dvou letech jezdí i „Český pohár“ (nejvyšší soutěž v České republice), v současné době je druhý v republikovém žebříčku. Dále se účastní  závodů v Rakousku a v Německu. Oskar je členem  výběru  České republiky MTB v kategorii  U-15.

Z významných závodů ho čeká  v červenci Mistrovství ČR v Kutné Hoře v Eliminátorovi a XCO.

Velké dík za výbornou reprezentaci města patří nejen Oskarovi, ale také jeho rodičům, kteří jsou pro Oskara velkou oporou. A tak nezbývá nic jiného, než popřát mnoho úspěchu!

Mgr. Jana Kopúnová, třídní učitelka